Selecteer een pagina

WIE

BABOK is in 2005 opgericht door Guido bevers en Carina de Wit. Ze hebben elkaar ontmoet in theatergroep Warner& Consorten, waar ze deel uitmaakten van de artistieke kern van het gezelschap. Met deze groep hebben ze projecten gedaan en voorstellingen gespeeld op toonaangevende festivals in Europa en ver daarbuiten. Vanuit deze achtergrond maken ze nu als duo vernieuwend theater voor de openbare ruimte.

Babok bestaat uit:

Carina de Wit:

Opgeleid als docent theater ben ik sinds 1996 als theatermaker actief. Tot juni 2004 ben ik werkzaam geweest bij Warner & Consorten in Amsterdam. Daarna betrokken geweest bij verschillende theater en kunstprojecten als theatermaker, kostuumontwerpster en regisseur. Ik geef workshops ‘lokatietheater’. Mijn specialisaties zijn: spel met objecten, spel in de openbare ruimte en kostuums van gebruikte materialen.

Er gelden veel (gedrags-) regels in de openbare ruimte. Hoe zijn mensen geconditioneerd en hoe maak je op een plek nieuwe regels?

Ik vind het spannend om verschillende relaties met het publiek en de openbare ruimte aan te gaan en om daar theatervormen voor te bedenken. Als speler wil ik veel ontdekken, verrast worden over mens, materiaal en
omgeving. Met de hoop dat de nietsvermoedende voorbijganger ook iets beleeft..

Guido Bevers:

Vanuit een achtergrond als beeldend kunstenaar ben ik in 1997 theater gaan maken. Tot eind 2003 maakte ik deel uit van Warner & Consorten in Amsterdam. Sindsdien was ik als beeldend kunstenaar, theatermaker en decorbouwer betrokken bij verschillende projecten en organisaties. Mijn specialisaties zijn het bouwen van architectonische en mechanische objecten. Naast Babok ben ik werkzaam in het decoratelier van De Academie voor Theater en Dans (voorheen ‘De Theaterschool’) in Amsterdam.

Ik vind het belangrijk dat kunst onder de mensen komt en wat dat betreft is er niets spannender dan spelen op straat. Je confronteert bezoekers en toevallige voorbijgangers met je werk en daagt ze uit om te reageren en participeren. Bovendien ben je in de openbare ruimte verzekerd van een publiek bestaande uit zeer verschillende individuen. Mensen van alle leeftijden en achtergronden worden gezamenlijk deelgenoot van een voorstelling.

Als maker ben ik gefascineerd door mechaniek. Ik hou er van om bestaande apparaten van hun functie te beroven. Ik kijk wat ze kunnen, bouw ze om en geef ze een nieuw leven.

Onmisbare medewerkers van Babok:

Debbie Straver (bestuurslid)

Riet Mellink (bestuurslid)

Eliane Attinger (bestuurslid)

Jessica Panhuijsen (webdesign, nanny)

André Dienske (medemaker en speler PolderCoaster sinds 2018, gastspeler Elander sinds 2015)

Nina van der Mark (gastspeler PolderCoaster sinds 2019)

Femke Luyckx (gastspeler Elander sinds 2022)

Ilse Evers (medemaker en speler PolderCoaster 2018 – 2021, gastspeler Elander  2015 – 2021)

Aat Dirks (gastspeler NAP 2008 – 2014 en Elander sinds 2015 – 2019)

Jacob Proyer (gastspeler Elander in 2015, maker promofilm Asiel 2014)

Borre Bevers (gastspeler Elander in 2015 en 2016)

Minke Bevers (gastspeler Elander sinds 2016)

Geert Jonkers (gastspeler NAP in 2012)

Gienke Deuten (regieadvies NAP)

Remko Weijer (dramaturgisch advies NAP)