Selecteer een pagina
April 2024

BaboKBoeK ziet het licht!

In november 2023 bestond Babok 18 jaar. Op 19 april 2024 gaven we een groot feest, in onze werkplaats in Amsterdam Noord, om dit te vieren samen met (oud) medewerkers, collega’s en anderen die voor Babok belangrijk zijn (geweest). Bovendien hebben we die avond het BaboKBoeK gelanceerd. Dit is een uitgave in eigen beheer, waarin we terugkijken op de eerste 18 jaar van ons bestaan. Het boekje bevat wat tekst over het ontstaan van Babok, over wat we doen en waarom en over hoe we tot voorstellingen komen. Bovenal is het gevuld met veel foto’s van alle projecten die in die jaren zijn ontwikkeld, aangevuld met quotes over ons werk van derden. 

 

Voor geïnteresseerden is het boekje te koop voor € 15,- plus € 5,- verzendkosten, zolang de voorraad strekt. Mocht je een exemplaar willen ontvangen, stuur dan een mailtje naar babok@chello.nl onder vermelding van BaboKBoeK. 

 
Januari 2024

Babok 18 jaar/ tussenjaar

Theatergroep Babok is actief sinds november 2005. Met de pilotversie van IGLO stonden we destijds, in de winterse koude en regen, op straat voor het Ostadetheater in de Amsterdamse Pijp. Inmiddels zijn we 18 jaar verder en ouder. Met ander woorden:

Babok is volwassen!

Opgroeien was een heel avontuur. Van de eerste stapjes als duo, met IGLO de boer op, tot een internationale coproductie met acht Engelse spelers (Imaginary  Friends in samenwerking met Whalley Range All Stars). Van ingewikkelde bouwwerken (NAP) tot eenvoudige straatguerrilla (Elander) en van de hectiek van PolderCoaster tot de verstilling van Reflex. Van onaangekondigde try-outs in het winkelcentrum tot voorstellingen op grote internationale festivals.

Na 9 verschillende projecten en 18 jaar toeren in binnen- en buitenland is het tijd voor een nieuwe fase. En daarom, zoals het een jong volwassene betaamt:

Babok neemt een tussenjaar!

Wij hebben besloten om in 2024 geen voorstellingen te spelen, maar de tijd te gebruiken voor reflectie en research. In plaats van door te gaan in het ritme van de afgelopen jaren houden we pas op de plaats en zoeken we de ruimte om nieuwe ideeën te ontwikkelen voor de toekomst. Of, om bij de metafoor te blijven: Ontdekken wat Babok later wil worden. Het is onze bedoeling om in 2025 terug te komen met nieuw, eigentijds en relevant werk voor de openbare ruimte.

Niettemin zijn we van plan om begin 2024 ons 18 jarig bestaan te markeren met een feestje. Informatie hierover volgt binnenkort.

Voor nu wensen wij iedereen een fantastisch 2024!

 
 
Winter / voorjaar 2022

Kunnen we weer?

Het lijkt erop dat de culturele sector en dus ook het buitentheater weer open gaan. Al hebben we de afgelopen twee jaren niet stilgestaan en alsnog her en der gespeeld, het is fantastisch als festivals en evenementen weer zonder beperkingen kunnen doorgaan.

Vorig seizoen hebben we ons nieuwe project ReFlex gepresenteerd en gespeeld op een aantal plekken. ReFlex is een korte, intieme één op één ontmoeting tussen toeschouwer en performer. De reacties van het publiek waren overweldigend. De mensen waren zeer aangenaam verrast en niet zelden diep geraakt. We spelen ReFlex daarom ook dit jaar, in elk geval op het internationale poppen en objecttheater festival Figura in Baden, Zwitserland. De straatvoorstelling PolderCoaster zullen we na twee jaar ook weer hernemen. Met de beperkingen rondom Corona was het, in onze ogen, onmogelijk om deze hectische en hilarische voorstelling tot haar recht te laten komen. Hopelijk kunnen in 2022 de remmen weer los! Daarnaast maken we op dit moment ook afspraken om de kudde Elander van stal te halen en de wei in / de straat op te sturen. Check de speellijst voor speeldata en locaties. 

 

Voorjaar 2021

We gaan weer spelen!

Voor het eerst sinds september 2020 kunnen we weer op pad met voorstellingen. Al blijven de vooruitzichten onzeker, er zijn toch manieren gevonden waarop festivals en evenementen kunnen programmeren. In eerste instantie gaan we vooral op pad met het nieuwe project ReFlex. We spelen in juni bij het Pleintheater in Amsterdam en in juli zal ReFlex te zien zijn op een aangepaste versie van het straattheaterfestival Deventer op Stelten. 

ReFlex

Eind 2020 en begin 2021 hebben we gewerkt aan een nieuw project: ReFlex, een installatieperformance voor één toeschouwer en één speler. Het is onze reactie op Corona en de beperkingen die de pandemie met zich meebrengt. Met ReFlex hebben we een manier gevonden om deze verwarrende en frustrerende periode om te zetten in een korte theatrale ervaring; een intieme ontmoeting tussen speler en publiek. ReFlex is ontwikkeld met een bijdrage van het Fonds Podiumkunsten (Balkonscène regeling).

terugblik op 2020

2020 was op alle gebieden een vreemd en verwarrend jaar. Aanvankelijk werden alle optredens één voor één geannuleerd vanwege Corona. Uiteindelijk bleek er in België toch wat mogelijk en hebben we Elander, in een aangepaste versie, gespeeld in Brussel (Park Poétiek) en Aalst (Toer en Koer). 

Zomer 2020

Update augustus 2020

Het seizoen 2020 krijgt toch nog een vrolijk staartje! In begin juli hebben we voor het eerst weer gespeeld. In Brussel doken de Elander onaangekondigd op in Vorst en Sint Gillis. Dit was onderdeel van Park Poétik, een speciaal initiatief dat in de plaats kwam van het festival Supervlieg / Super Mouche.

België is ons in dit jaar sowieso goed gezind, niet in de laatste plaats door onze samenwerking met het boekingskantoor Huis Alma. Aanvankelijk zouden we een flink aantal Vlaamse festivals aandoen. Helaas werden ook deze boekingen vanwege Corona geannuleerd. Toch zijn de eerste,en tot nu toe enige, speelbeurten van dit jaar in België. In juli speelden we in Brussel en in augustus en september zullen we vier weekenden achter elkaar te zien zijn in Aalst. De organisatie van het geannuleerde Cirk festival heeft een nieuw evenement opgezet: Koer enToer. Als onderdeel van een kunstroute worden de Elander op 22,23, 29 en 30 augustus en op 5,6,12 en 13 september uitgezet in het Heuvelpark in Aalst. 

 

Voorjaar 2020

Corona / Covid 19, update mei 2020

Alle evenementen in Nederland, dus ook festivals, zijn op last van de overheid tot 1 september verboden. Tot die tijd kunnen wij er dus niet op uit om onze voorstellingen te spelen en ons publiek in levende lijve te ontmoeten. Dat voelt onwerkelijk en verdrietig. Al 25 jaar zijn wij gewend om onze zomers te vullen met het spelen van straattheater. 2020 beloofde voor Babok een bijzonder seizoen te worden, het vijftiende sinds de oprichting! We hopen dat er vanaf september toch nog het een en ander in het vat zit om dit lustrumseizoen spelend te kunnen afsluiten. Tot snel.

Corona / Covid 19

De Corona crisis en de daaruit volgende maatregelen heeft ook voor Babok grote gevolgen. De overheid heeft alle grote bijeenkomsten tot 1 juni 2020 verboden. Festivals en andere evenementen kunnen geen doorgang vinden en al onze voorstellingen in die periode zijn derhalve geannuleerd. Op dit moment is nog niet te zeggen wanneer de virusuitbraak zo ver onder controle is dat het weer mogelijk wordt om te gaan spelen. Vanzelfsprekend is de volksgezondheid nu belangrijker dan straattheater. We komen terug.

 

Voorjaar 2019

Het speelseizoen van 2018 liep onverwacht lang door. De Elander zijn ontdekt als winteract, waardoor we tot het einde van december op straat te zien waren. Behalve veel enthousiaste reacties leverde dat ook nog een filmpje op dat viraal ging op Facebook (800.000 views!). Na een relatief korte winter staat nu het zomerseizoen 2019 voor de deur. Na een succesvol eerste seizoen met PolderCoaster, gaat deze voorstelling dit jaar voor het eerst de grens over. In juni en juli spelen we PolderCoaster achtereenvolgens in Portugal (Porto), Engeland (Greenwich) en Oostenrijk (Lienz). Tussendoor zijn we met PolderCoaster te gast op diverse Nederlandse festivals. Houdt de speellijst in de gaten voor data en speelplekken.

Nieuw project: Bennie Alleen

Dit jaar beleeft Babok een primeur: Voor het eerst in ons bestaan maken we een solovoorstelling! Onder de titel Bennie Alleen gaat Guido in mei solo de straat op in een interactieve en geïmproviseerde infiltratie-act over een man in een mascottepak. Een project over het verschil tussen hoe we ons voordoen en wie we werkelijk zijn onder de noemer: Wat gebeurt er als je de schijn niet langer kunt ophouden? Vooralsnog is het primair een onderzoek en wordt Bennie Alleen aangekondigd als tryout.

 

Voorjaar 2018

De PolderCoaster rijdt! Nadat wij er de afgelopen winter hard aan gewerkt hebben om deze nieuwe voorstelling te ontwikkelen hebben we de testritten inmiddels achter de rug. In Alkmaar en Lochem waren de eerste try-outs voor publiek. Vervolgens gingen in Leeuwarden en Zwolle alle remmen los. We krijgen enthousiaste reacties op dit hilarische en energieke ‘spektakel van de koude grond’, zowel van toeschouwers als passagiers. Check de speellijst om te zien waar poldercoaster zijn rails uitrolt.

 

Najaar 2017

Terugblik

Afgelopen september reisden de Elander af naar Charleville, Frankrijk voor het grootste festival voor poppen en objecttheater ter wereld. Onaangekondigd en buiten de programmering om maakten de Elander de straten van het stadje drie dagen onveilig. Ondanks het enorme aanbod van acts en voorstellingen oogsten we veel bekijks en complimenten en verschenen er grote foto’s in de regionale krant. In oktober hebben wij het speelseizoen afgesloten in Duitsland. In Neurenberg speelden we twee opeenvolgende weekenden Asiel op het Internationales Theaterfestival für Junges Publikum ‘Lichtblicke.’ Een dag in het historische centrum van de stad en een dag in een park midden in de multiculturele, hippe wijk Gostenhof.

Actueel

Begin november hadden we twee gasten van de theateropleiding aan de hogeschool (HMDK) uit Stuttgart. In het kader van hun studierichting Figurentheater liepen Marius Alsleben en Sarah Chaudon bij Babok stage. Samen met onze freelancers André Dienske, Ilse Evers en Aat Dirks hebben we twee weken hard gewerkt tijdens een intensieve workshop op basis van reeds bestaand Babok materiaal. Voor Marius en Sarah was het een goede kennismaking met onze werkwijze en voor ons een productieve manier om het materiaal van alle kanten en met frisse ogen te bekijken. We hebben goede stappen gemaakt met ons huidige onderzoek naar beeld en betekenis. Maar vooral hebben we ons plan voor Poldercoaster, wat al geruime tijd op de plank lag, nieuw leven ingeblazen. Gezamenlijk hebben we ideeën getest en nieuw materiaal ontwikkeld met als resultaat dat Poldercoaster weer op de rails en in ontwikkeling is. In de loop van 2018 willen we de eerste try-outs gaan doen van deze nieuwe, hilarische, interactieve en sterk fysieke voorstelling. Hou de website in de gaten!

Behalve de lancering van Poldercoaster zit er voor 2018 nog meer in het vat. Afgelopen zomer hebben we een reis gemaakt door China. Deze ervaring is de basis voor HeetHoofd: Een korte voorstelling waarin we aan de haal gaan met typische voorwerpen en ingrediënten uit de Chinese cultuur en de Chinese keuken. We verwachten HeetHoofd eind 2018 te kunnen presenteren. Bovendien hebben we afgelopen jaar de kringloopwinkels en rommelmarkten leeg gekocht voor een (onderzoek)project met talloze beeldjes en figuren van porselein (werktitel: Stukgoed).

 

Winter 2017

vroeg op pad

Ons speelseizoen is in 2017 eerder van start gegaan dan ooit! Op 7 en 8 januari j.l. stonden we met Asiel in het Techniekmuseum Heim (Oyfo) in Hengelo. De machinale beest(jes) van Asiel tegenover de enorme industriële machines van het museum.

De eerste afspraken voor het zomerseizoen zijn ook al gemaakt. Vorig jaar waren ze nog te schuw, maar dit jaar is de Elander kudde te gast op de Zwarte Cross! Asiel reist in het najaar af naar Nürnberg voor een jeugdfestival. Aan variatie hebben we vooralsnog geen gebrek. Bovendien broeden we op een bijzonder onderzoeksproject in het najaar…..

 

Najaar  2016

Babok nieuw(s)

Het seizoen is weer afgelopen. Met Asiel speelden we o.a. in Zwitserland, Duitsland en Slovenië. De Duitse Autobahn kunnen we dromen. Met Elanderhebben we in Nederland grote stappen gezet. De kudde begint zijn draai aardig te vinden, met als gevolg steeds vreemdere en brutalere interactie met het publiek.

Nu is het tijd voor andersoortige vernieuwing: Een andere bus om mee te toeren en een nieuwe heup voor Carina

 

Voorjaar  2016

Babok in 2016

De beesten van Asiel trappen het seizoen af in de HEMA in Alkmaar op 17 april. De kudde van Elander gaat voor het eerst naar buiten op Koningsdag (27 april) in de Amsterdamse Watergraafsmeer. Ons Elander team bestaat, naast Carina en Guido, uit Aat Dirks van Compagnie Mobiel en de oud Aardlekkers André Dienske, Ilse Evers en Jacob Proyer. Bovendien zullen we af en toe uitbreiding krijgen van jonkies, in de persoon van onze zoon Borre (11 jaar) en misschien zelfs onze dochter Minke (7). Asiel zal in juni te gast zijn op festivals in Zwitserland (Zürich en Baden) en Duitsland (Magdeburg). Onze voorstelling Grens zal niet meer te zien zijn. De transparante caravan van Grens krijgt een tweede leven op camping Martinus Plak in Brabant als verkoopkraam voor fruit en later zelfs als badkamer! Voor meer speeldata van Asiel en Elanderverwijzen we naar de speellijst op deze website.

Carina regisseert BOT

De winter is de periode van veel kantoorwerk en van voorbereidingen voor het komende seizoen. Ook is er dan wat meer tijd om dingen te doen naast Babok. Zo heeft Carina in februari en maart de regie gedaan van de voorstelling ‘Het geluid van Stroom’ van muziektheatergroep BOT. Hoewel dit al de vierde keer was dat ze met de mannen van BOT een voorstelling maakte was deze versie toch bijzonder. Niet in de laatste plaats vanwege de locatie: De in januari gesloten energiecentrale van Nijmegen. In dit gigantische industriële complex hebben ze in vierenhalve week een prachtige voorstelling ontwikkeld die vervolgens in één maand meer dan veertig keer werd gespeeld. Alle voorstellingen waren uitverkocht en de reacties van pers en publiek waren lovend!

Voorjaar  2015

Elanders

Een nieuw speelseizoen staat voor de deur. Het aangekondigde project PolderCoaster hebben we een jaartje moeten uitstellen, maar van het nieuwe project Elanders hebben we inmiddels de eerste try outs al achter de rug. Samen met Aat Dirks (vaste gastspeler en de man van Compagnie Mobil) en Jacob Proyer en Ilse Evers (oud Aardlekkers) vormen we een fijne, onvoorspelbare kudde. Voor speciale gelegenheden nemen we zelfs een jonkie mee, onze 10 jaar oude zoon Borre. In maart en april speelden we Elanders op twee versies van het evenement Kijken, Kijken, Kopen. De eerste keer in de HEMA in Utrecht centrum en de tweede keer in de binnenstad van Alkmaar. De Elanders en het publiek moeten nog een beetje aan elkaar wennen, maar de reacties zijn erg goed! In juni zullen de Elanders nog opduiken op uiteenlopende evenementen in Zwolle, Utrecht en Hengelo.

Asiel

Dit jaar spelen we Asiel in binnen – en buitenland. Om te beginnen op twee Duitse festivals (Erlangen en Holzminden), vervolgens in Leeuwarden en Nijmegen en aan het eind van de zomer in Engeland (Bristol). Als we al die beesten maar door de douane krijgen…

Winter 2015

De winter is voor ons een tijd van kantoorwerk, onderzoek en ontwikkeling. Momenteel werken we aan twee nieuwe projecten. Elanders, een infiltratie-act van een kudde geweidragers en PolderCoaster, de theatrale versie van een achtbaan. We verwachten de eerste tryouts van deze projecten nog voor de zomer te spelen in Nederland. Voor informatie over deze projecten verwijzen we naar de BABokBak pagina op deze website.

Verder spelen we dit komende seizoen twee bestaande voorstellingen: Asiel en Grens. Asiel is al te zien op het festival Cult Royale op 24 januari. Mechanische beesten in een timmerwerkplaats in Schipluiden. De verdere speeldata en plekken moeten nog duidelijk worden. Hou de speellijst in de gaten!

Najaar 2014

Een lang seizoen is ten einde. Dit jaar begonnen we al begin maart met spelen. En de laatste voorstellingen waren pas eind oktober en begin november. In die tijd speelden we drie verschillende voorstellingen op festivals van Amsterdam tot Baden (Zwitserland) en van Leeuwarden tot Leuven (België). Op het Figura festival in Zwitserland speelden we zelfs met twee verschillende voorstellingen (NAP en Grens). Onze nieuwste (Asiel) speelden we op buitenfestivals, maar ook op drie binnenlocaties: Een winkel in Utrecht, een kerkje in Leuven en een museum in Amsterdam. Al met al een bijzonder jaar!

Voorjaar 2014

Naar buiten! Het is altijd fijn om na een winter van ontwikkeling, voorbereiding, en productionele werkzaamheden (lees: veel kantoor en computerwerk) weer de wei in te kunnen om te spelen. Het seizoen van kleine en grote straatfestivals is dan ook weer losgebarsten. Hou de speellijst in de gaten om er achter te komen waar en wanneer we opduiken.

Fysieke toestanden

Het begin van dit seizoen wordt gekenmerkt door ziekte. Voor het eerst in ons bestaan hebben we zelfs voorstellingen moeten afzeggen. Op 15 april konden we onmogelijk spelen in Nijmegen vanwege zware rugklachten van Guido. Gelukkig konden deze speelbeurt enkele weken later inhalen. Op het Fries Straatfestival was het probleem groter. De ochtend van de eerste speelbeurt werd Guido met een acute, zware longontsteking opgenomen in het ziekenhuis van Leeuwarden. Met veel kunst en vliegwerk kon een uur later toch gespeeld worden. Hiervoor zijn we veel dank verschuldigd aan Marieke Biegman (Het Mobiele Naaiatelier) die op stel en sprong is ingevallen. De voorstelling op zondag 25 mei moesten we helaas wel afzeggen. Voor de voorstellingen in Dalfsen en Hardenberg (30 en 31 mei) krijgen we onmisbare hulp van Aat Dirks (Compagnie Mobil). Nu maar hopen dat we onze portie pech voor het seizoen reeds achter de rug hebben…..

Nieuwe website

Als je al eens eerder op onze website was, dan heb je het vast al gezien: We hebben een volledig nieuwe site! Meer foto’s en films en up to date informatie.

2014

Het is nog te vroeg om te kunnen zeggen wat het komende jaar gaat brengen en waar we te zien zullen zijn. Zeker is dat we drie verschillende voorstellingen gaan spelen. Met ‘NAP’ en de caravanversie van ‘Grens’ zijn we te gast op het internationale poppentheaterfestival Figura in Baden (Zwitserland). Daarnaast spelen we ook de nieuwe voorstelling ‘Asiel.’ Vorig jaar hebben we ‘Asiel’ alleen als try-out gespeeld. Sindsdien hebben we goed voor de verweesde apparaten gezorgd en de voorstelling verder ontwikkeld. Als alle mechanische beesten in het voorjaar weer fris de wei in kunnen, is het jullie beurt om de bijzondere beesten te bezoeken, voeden en met ze te spelen.

BaBokBaK

In een hoekje van de nieuwe website wordt z.s.m. ook BaBokBaK ingericht; de vergaarbak waar onze halve plannen, onaffe projecten en beloftes voor de toekomst liggen te gisten. (Nog) niet voor geschikt voor publiek en festivals maar wel de moeite waard om in rond te neuzen. Wat daar zoal te zien is? ‘De Uitzit’; tot nu toe alleen als ‘Biechtunit’ gebruikt op de Nacht Van de Doden op NDSM en ‘Marmotor’; de mechanische caviarace. Het nieuwste onderzoek is ook te zien: ‘PolderCoaster’; een theatrale attractie waarmee we de ontbrekende schakel hopen te vinden tussen festival en pretpark.

Zomer 2013

Van Porto tot Pforzheim en van Hemeltje Lief tot de Zwarte Cross. Een lange, vaak hete zomer loopt alweer op zijn eind. Met de Imaginary Friends speelden we voor een groot publiek in een prachtig park in Porto (P) en een week later in het centrum van multi-cultureel Bradford (UK). Daarna gingen we voor het eerst de ‘Grens’ over met de zelfgebouwde, transparante caravan. Met 80 km/uur over de autobahn tot diep in Duitsland voor het poppentheaterfestival in Pforzheim en op de terugweg drie dagen feest en hectiek op de Zwarte Cross.

Bovenal was deze zomer ingeruimd voor ons nieuwe project ‘Asiel’. Op festival Buitengewoon (Doetinchem) kon het publiek voor het eerst kennismaken met de beesten in ‘Asiel”. Vervolgens hebben we weer dingen aangepast voor de optredens op Duizel in Het Park (Rotterdam). Twee fijne festivals en vier dagen van goede en leerzame ervaringen die we gebruiken voor de laatste try outs van ‘Asiel’ deze zomer op Spoffin (Amersfoort).

‘Asiel’ voelt letterlijk en figuurlijk als een vervolg op Babok’s eerste voorstelling IGLO. Zelfde koppel, ander huisje. Na zeven jaar inburgering in Nederland zijn Aish en Babrina nog steeds niet legaal, maar aanwezig en ondernemend als vanouds. Ze bestieren een opvangplek voor afgedankte huishoudelijke apparaten. Met inzet van het publiek groeit dit ‘Asiel’ uit tot een levendige, mechanische speeltuin.

Voorjaar 2013

Het festival seizoen staat voor de deur. Vanaf begin mei gaan we op pad met onze voorstellingen. De eerste speelbeurt wordt een thuiswedstrijd. Met Hemelvaart spelen we ‘Grens’ op de NDSM werf in Amsterdam Noord, op een paar honderd meter van onze eigen werkplaats. Toch spannend, omdat we ‘Grens’ voor het eerst spelen met de transparante caravan. Later deze zomer spelen we ‘Grens’ nog op de Zwarte Cross en in Pforzheim (D). Tussendoor gaan we weer op pad met de ‘Imaginary Friends’ , de samenwerking met Whalley Range All Stars. Dit jaar te zien in Engeland en Portugal.

Nieuw project ‘Asiel’

Deze winter hebben we hard gewerkt aan het nieuwe project ‘Asiel’. Een theatrale installatie over de haat en liefde verhouding tussen mens en machine. Een opvangplek voor afgedankte huishoudelijke apparaten in de vorm van een interactieve stadsboerderij. Het publiek wordt uitgenodigd om kennis te maken met allerlei mechanische beesten, gemaakt van tweedehands gereedschappen, keukenmachines en schoonheidsapparaten. Bovendien wordt het een weerzien met Aish en Babrina, het Babokizische duo van onze eerste voorstelling IGLO. In 2013 zullen we ‘Asiel’ als try out presenteren op BuitenGewoon (Doetinchem) en Spoffin (Amersfoort).