BaBokBak

BaBokBak

Hier bieden we een kijkje in onze keuken. BaBokBaK is de vergaarbak van misbaksels, ijzers in het vuur en gistende plannen. De projecten waar we aan werken naast onze reguliere voorstellingen. Bouwsels uit het verleden, die liggen te wachten om nog eens verder uitgewerkt te worden en onderzoekjes met een veelbelovende toekomst. Het zijn projecten, die (nog) niet de straat op kunnen, maar wel de moeite waard zijn om te delen.

 

Elanders

Op het eerste gezicht lijken het mensen met een soort gewei. Maar hun gedrag doet je twijfelen aan hun menselijke aard. In 2015 zet Babok een kudde van deze Elanders uit op straat. Ze zwerven rond in onze stadscentra, winkelgebieden en parken op zoek naar wat sappig gras en wat taais om op te kauwen. Geleid door hun natuurlijk instinct en kuddegedrag gaan ze op koopjesjacht in onze stedelijke wildernis. 

Elanders wordt een infiltratieact vol improvisatie en interactie tussen spelers en publiek. De voorstelling geeft een vervreemdend inzicht in menselijk gedrag in de openbare ruimte en tevens een mild commentaar op onze aard als consumenten.

 

PolderCoaster

Het is de missing link tussen straattheater en pretpark: De theatrale versie van een achtbaan. PolderCoaster is ‘s werelds eerste low-tech achtbaan, zonder rails en aangedreven met spierkracht. PolderCoaster is een typisch Hollands ontwerp van totale consensus.  Geen hellingen, loopings en vrije val, maar een slingerend pad langs iedere emotie tussen comfort en angst. 

Tijdens de voorstelling gaan twee toeschouwers op de beste trip van hun leven; een PolderCoaster testrit! Een vervreemdende rondgang vol onverwachte wendingen. Andere mensen uit het publiek worden geïnstrueerd om alle gebeurtenissen onderweg te creëren. Denk hierbij aan erg slecht weer, explosies, noodstops, slow motion en achteruit rijden en natuurlijk het onvermijdelijke fotomoment.

Plat vermaak in de hoogste versnelling. Riemen vast……..

We verwachten de eerste testritten van PolderCoaster in het voorjaar van 2015 te maken.

 

De Uitzit

Met ‘de Uitzit’ biedt Babok een alternatief voor het gebrek aan privacy en verbondenheid in de openbare ruimte. Het is een tijdelijke plek voor een korte, bijzondere ontmoeting.

De Uitzit is een intieme installatie voor op festivals en evenementen. In een beschutte omgeving is er ruimte voor een tête-a-tête tussen twee mensen; een voorbijganger en iemand die een dienst aanbiedt. Kom even zitten voor een goed gesprek, een gedicht, een klassiek concert, een vers gemaakte cocktail, een spel, een henna tatoeage, een korte theatrale act….

De uitzit is gebaseerd op de Schotse term ‘sitooterie’ (een plek om fijn buiten te zitten). Om van gedachten te wisselen over een mogelijke toepassing voor de Uitzit, neem contact op!

 

Marmotor

In de jaren 70 en 80 wekelijks op de buis: De caviarace in Avro’s weekendkwis. Marmotor is Babok’s mechanische variant van dit legendarische gokspel met dieren. Er is keuze uit een vijftal beesten, waarvan er twee tegen elkaar gaan racen in een metalen kooi. Wanneer de kooi onder stroom gezet wordt zoeken de marmotten hun weg en is de uitkomst ongewis. Kans, toeval en emotie op 12 Volt spanning.

In 2009 is een pilot van Marmotor kort te zien geweest op NDSM in Amsterdam. Sindsdien zijn de beesten ondergronds. We hopen Marmotor nog eens door te ontwikkelen tot een theatrale variant van een illegale gokhal. Al is het maar om de discussie te beëindigen: Is Marmotor een kans of behendigheidsspel?